събота, 30 май 2009 г.

Един коментар, който никога няма да бъде одобрен...

Коментирах аз на блога на Вени Марковски...



Какво мислите, дали ще го пусне?

петък, 29 май 2009 г.

БСП и ДПС представителите в ЦИК: Не на синята коалиция! Защо? Шот не нъ кефи...

Побеснях тази сутрин. Нета изобилства с новини относно отказа на ЦИК да регистрира коалицията на СДС и ДСБ за парламентарни избори. Законови основания никъде не се цитират. При положение, че върховните съдилища се произнесоха вече и драмата около СДС се разнесе - кафеджията се върна при кафето си, няма спор, няма основания за спор и тн.

Тези маневри от страна на ДПС и БСП са ми ясни: ДПС се страхува, че ако СДС вземе около 8 процента от вота, то той ще стане 10 при изравняването и ще се сдружат с бат Бойко. И ДПС ще изпаднат от следващото правителство. ОК, ДПС имат стратегически интерес. Ами питам се БСП какво имат? Всъщнос нито една причина на този свят не оправдава погазване на закона. Нито една!!!

От известно време в стомаха ми има само киселини. Киселини от яд! В страната, в която имам рожденно право (този термин го научих наскоро от един приятел) хора от предишни поколения безчинстват. В разрез с всички обществени ценности, в разрез с интереса на собствените си поддръжници. И краят му се не види.

Стигнал съм дотам, че сега, на абсолютно доброволни начала пиша филмов сценарий за един частен филмов проект със следния простичък сюжет: в съвременна България, на един човек му писва и започва да избива с далекобоен снайпер боклуците от естаблишмънта. Ще е хит, гарантирам ви! За мен обаче, това е падение. Имам къде-къде по-красиви истории в главата си. Но то е от безсилие. Батман и другите комиксови килъри са се появили от безсилие през 30-те, когато изчадия като Ал Капоне са си пиели кафето с кмета и шефа на полицията на Чикаго.

Да, аз със сигурност ще гласувам. Ще е голям компромис за мен, защото аз смятам, че Костов е негоден. Ще е ужасяващ компромис за мен, гласувайки за тази коалиция ще дам гласът си за Мартин, който е джедай и за Костов, който е ситски лорд. ДСБ наистина е време да се отпише от закона за партиите и да мине по закона за вероизповеданията. Но то пък за коя ли партия в тази окаяна държава не важи това?

Мамка му, ще ги пратя в парламента и там ще ги следя изкъсо, защото сценария за снайпериста е почти готов...!

четвъртък, 28 май 2009 г.

Меглена Кунева, close encounters

Вчера се присъединих към срещата на еврокомисар Меглена Кунева в Хилтън. Тя наистина е чаровна дама. Присъстваше и Пат Кокс - лидерът на либералите в Европейския парламент. И той ми се стори чаровен ирландец с хм, странно, британски акцент. Любопитно е, че той подкрепя навсякъде изявите на НДСВ в предизборния сезон, но не съм го видял никъде с ДПС, които ще излъчат депутати към същата тази негова парламентарна група. И е много вероятно да са повече.

Обратно на госпожа Кунева. Тя наистина е политик! Само политик смело ще се изправи да говори по тема, по която тя самата съзнава и признава, че не е експерт. Според мен стана асиметрична дискусия. Госпожа Кунева получи каквото желаеше (публичност), но хората, които зададоха своите въпроси нищо не получиха. С изключение на чара и :-) Но все пак с помощта на г-жа Антония Първанова и г-н Минчо Спасов (нямаше как да не се заям за служебните БеЕмВета на подопечната му комисия за Защита на Лични данни) нещата се понаместиха. И то дотам, че аз лично научих нещо интересно: предстоящо приемане на закон, гарантиращ равни права при консумиране на медийно съдържание от инвалиди, представлява всъщност пробив в класическата защита на авторски права. Не схванах детайли, но основното разбрах.

Накрая еврокомисар Кунева сама призна, че се насладила на срещата си с интелигентни хора. Аз лично се отдадох на размишления.

Съзнавам, че това беше театър. Г-жа Кунева е притисната в ъгъла от липсата на доверие в НДСВ. Тя не се представи добре по въпросите които се разискваха. По скоро като политик, който умело заговаряше за краставицата, какъвто и въпрос за сирене да и зададеш. Но всички го видяха и разбраха. Видяха и, че се опитва да ласкае малкото общество пред нея. Няма проблем. Аз малко с недоумение следях в нета инфото как тя се опитва да се еманципира от НДСВ, и как от "лоялност" е съгласна кандидатурата и да бъде издигната. Винаги съм знаел, че определени индивида са супер важни за системата, но знам също така, че те не са по-важни от системата.

Естествено е като заклет отобрен играч, аз да недоумявам, но там на място, все пак някак си я разбрах. Както гледате така НДСВ с 2% електорална подкрепа, това е може би най-заможната група политици в момента. Търговете на военния бюджет са на второ място след тези за инфраструктура. Като добавим и търговете на Ники Василев (той ни "уреди" и с мотрисите Сименс) за дигитализация на най-голямата и сложна фирма в страната - държавната администрация - разните там милиони за семпли сайтове с по 5 формички, НДСВ кешира най-много пари през миналия мандат спрямо брой министри :-). Сигурно човек, който е наясно с това, не би се чувствал много удобно да се изправи пред хората и да иска доверие на кредит.

Накрая, във фазата на смол толкс вече, се запознах с Илия Лингорски - заместник председател на НДСВ - още един симпатичен човек от тази партия :-). Изобщо там са явно концентрирани приятни хора, с позитивно излъчване. Още си спомням ситската енергия, което лъхаше от шефа на партийната група на БСП, г-н Найденов, когато един път се намерихме един до друг като зрители на едно състезание по ски в Банско.

Та, в заключение, реших - ще си пусна гласа за Меглена Кунева на изборите за Европарламент, но не мога да гласувам за НДСВ на Местен Парламент. Ако някой от тях има желание може да ме пита защо!