четвъртък, 27 март 2008 г.

Откъс от манифест на комунистическата партия. Маркс & Енгелс, първата половина на 19 век

Думата БУРЖОАЗИЯ и производни, е замeстена с думата ИНТЕРНЕТ и производни.

“Всички застинали, закостенели отношения заедно с придружаващите ги осветени от векове представи и възгледи се рушат, всички новосъздадени остаряват още преди да се вкостенят. Всичко съсловно и застояло се изпарява, всичко свято се осквернява и хората най-сетне са принудени с трезви очи да погледнат своето положение в живота.

Нуждата от все по-широк пласмент на продукти разпространява ИНТЕРНЕТ по цялото земно кълбо. ИНТЕРНЕТЪТ навсякъде трябва да произведе, навсякъде да се настани, навсякъде да установи връзки.

Чрез експлоатацията на световния пазар, ИНТЕРНЕТЪТ превърна производството и потреблението във всички страни в космополитни. За голямо огорчение на назадничаво мислещите тя изтръгна изпод нозете на промишлеността националната почва. Старите национални отрасли на промишлеността са унищожени. Изтикват ги нови индустрии, чието въвеждане е въпрос на живот за всички цивилизовани нации - индустрии, които вече не преработват местни суровини, а суровини от най-далечни земи и чиито продукти се употребяват не само в самата страна, но и във всички части на света. На мястото на старите потребности, задоволявани с местни продукти, възникват нови, за задоволяването на които са необходими такива от най-далечни земи и най-различни климати. На мястото на старото, местното и националното самозадоволяване и затвореност идва всестранна размяна на стоки услуги и всестранна зависимост на нациите една от друга. Това еднакво важи както за материалното, така и за духовното производство. Духовните произведения на отделните нации стават общо достояние. Националната едностранчивост и ограниченост става все по-невъзможна и от многото национални и местни литератури се образува една световна литература.

С безкрайното усъвършенстване на всички средства за производство, с безкрайно улеснени съобщения ИНТЕРНЕТЪТ въвлича в цивилизацията всички народи, включително и най-варварските. По-ниските цени са тежката артилерия, с която се събарят всички китайски стени, чрез които капитулира и най-упоритата омраза на варварите към чужденците. Всички нации се принуждават да усвоят ИНТЕРНЕТ-индустрия, ако не искат да загинат, принудени са да въведат у себе си така наречената цивилизация, т.е. да станат ИНТЕРНЕТСКИ. С една дума, ИНТЕРНЕТ си създава свят по свой образ и подобие.”

Няма коментари: